Uitslag Sociale Verkiezingen 2024

Het ACLVB KU Leuven team heeft in de sociale verkiezingen van deze week een sterk mandaat aan u gevraagd en dat ontegensprekelijk ook opnieuw gekregen.

Voor de zgn. "technische bedrijfseenheid" Leuven-Brussel-Antwerpen-Limburg:

  • werden bij het kiescollege "Bedienden Ondernemingsraad" 1.267 stemmen (op in totaal 2.582 geldige stemmen) uitgebracht op de lijst of kandidaten van het ACLVB, hetzij 49 % !
  • werden bij het kiescollege "Kader Ondernemingsraad" 410 stemmen (op in totaal 1009 geldige stemmen) uitgebracht op de lijst of de enige kandidaat van het ACLVB, hetzij 40,6 %;
  • werden bij het kiescollege "Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk" 1.565 stemmen (op in totaal 3.600 geldige stemmen) toevertrouwd aan de lijst of de kandidaten van het ACLVB, hetzij 43,5 % .

 

Voor de zgn. "technische bedrijfseenheid" Oost- en West-Vlaanderen:

  • werden bij het kiescollege "Bedienden Ondernemingsraad" 19,6 % van de 219 geldig uitgebrachte stemmen toevertrouwd aan de lijst en enige kandidate voor het ACLVB;
  • werden bij het kiescollege "Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk" 15,3 % van de 306 geldig uitgebrachte stemmen toevertrouwd aan de lijst en enige kandidate voor het ACLVB.

 

In zetels uitgedrukt behaalt ACLVB in de Ondernemingsraad Leuven-Brussel-Antwerpen-Limburg 11 zetels van de 22 toegewezen zetels : 8 van de 15 bij de bedienden, 3 van de 7 bij de kaderleden.

(ACV: 5 zetels in totaal, ABVV 6 zetels).

 

In het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk voor Leuven-Brussel-Antwerpen-Limburg behaalt ACLVB 9 zetels van de 22 toegewezen zetels. (ACV 6 zetels, ABVV 6 zetels)

 

In Oost- en West-Vlaanderen behaalt het ACLVB een zetel zowel in de Ondernemingsraad als in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk.

Sociale Verkiezingen 2024

Waarom ACLVB?

ACLVB is als enige vakbond volledig politiek onafhankelijk. Wat ons bezig houdt is de arbeidsrechtelijke en sociale zekerheidsrechtelijke positie van ieder personeelslid te beschermen en/of te verbeteren.

ACLVB staat voor vrijheid, solidariteit, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid. Wij vertrouwen er op dat de missie van KU Leuven best gerealiseerd wordt door een individu maximale vrije beslissingsbevoegdheid te gunnen. Tegenover die vrijheid staat verantwoordelijkheid, solidariteit en verdraagzaamheid tegenover de collega’s. Daarom ook dat telewerk, bescherming van academische vrijheid, een evenwichtig tuchtreglement, sociale veiligheid, transparante beleidsvoering, enz. geen ijdele begrippen zijn.

ACLVB wil niet verzanden in slogantaal. Correcte, ongefilterde informatie verschaffen aan collega’s is de key. Daarom hechten wij groot belang aan de vrijheid om informatieve nieuwsbrieven te kunnen verspreiden.

De complexiteit van KU Leuven is enorm. Wij brengen dan ook een zeer groot team van inmiddels 47 kandidaten op de been uit alle groepen en de centrale diensten. ACLVB KU Leuven heeft ook al jaren ingezet op een sterke juridische poot om zo de beste ondersteuning aan collega's, zowel collectief als individueel te kunnen bieden. Wij nemen graag standpunten in op basis van feiten en niet op basis van buikgevoel.

Onze speerpunten

Koopkracht en carrière

Maaltijdcheques

Al jaren dringt het ACLVB KU Leuven aan op een moedige beslissing vanwege onze werkgever om deze evidente en marktconforme looncomponent te realiseren en zo een klein deeltje koopkrachtvermindering van de afgelopen jaren te compenseren. Niemand wil armer worden door voor KU Leuven te werken.
Ondanks het feit dat het toekennen van maaltijdcheques een democratische en fiscaalvriendelijke koopkrachtverhoging zou betekenen voor de medewerkers, blijft de werkgever dit weigeren.
Het aanbod van vzw ALMA is geen antwoord op de noden van de KU Leuven medewerkers en faalt dus als een volwaardig personeelsrestaurant.

Dankzij maaltijdcheques kan iedere werknemer (en zijn gezin), eten wat, wanneer en waar hij wil.
De afgelopen mandaatperiode werd jammer genoeg gekenmerkt door 2 impactvolle crisissen, maar niet alleen voor KU Leuven als instelling, die daardoor in besparingsmodus ging, ook voor ons allen individueel.
Een eerste deel van een gevraagde loonstudie (momenteel nog enkel voor ATP) werd door de werkgever uitgevoerd maar moet nog verder aangevuld, verfijnd en geanalyseerd worden.

Vergoeding telewerk en digitale connectiviteit

Hoogtijd dat de vastgelegde  vergoedingen (CAO 2021) verhoogd worden en opschuiven richting de door de RSZ maximaal toegelaten vergoedingen.

Fietsvergoeding en fietslease

Wij zijn blij met de inmiddels gerealiseerde fietsvergoeding (CAO 2021), maar de bedragen moeten aangepast worden aan de huidige fiscaal vrijgestelde maxima.

ACLVB KU Leuven ijverde voor een fietsleasesysteem (CAO 2021) dit maakt de vrije keuze van vervoermiddel (fiets weliswaar) weer een stuk groter. Van zodra de wetgeving dit mogelijk maakt, zal KU Leuven dit implementeren.

Promotieproces en verloning ATP

Als medewerker moet je zelf initiatief kunnen nemen om promotie aan te vragen; hier worden stappen gezet. De CAO-ATP  onderhandelingen worden ook op dit punt verder gezet na de verkiezingen.

Ingroeigraden moeten beperkt zijn in de tijd en de verloning moet minimaal de wettelijke vastgelegde principes volgen. 

Bepaalde duur/ onbepaalde duur…

Nee, we branden het recente KU Leuven-beleid rond wetenschappelijk medewerkers niet meteen af; niet omdat we eenieder geen onbepaalde duur-contract gunnen, maar omdat we het bredere plaatje willen blijven zien. Uiteraard moet een gepaste overgangsregeling voor ervaren medewerkers met een lange staat van dienst, overwaakt worden.

Wat wij belangrijk vinden is duidelijkheid en transparantie over een loopbaanperspectief bij KU Leuven. Dat is een verantwoordelijkheid van het beleid, en terzelfdertijd ook een individuele verantwoordelijkheid om degelijk geïnformeerd je lot in eigen handen te kunnen nemen.

Work - life

Flexibele arbeidsorganisatie

De mogelijkheid om, los van een negatieve evaluatie, intern te muteren en nieuwe uitdagingen aan te gaan met de opgedane ervaringen en opgebouwde kennis, zou een evidentie moeten zijn. We moeten met z’n allen nu eenmaal langer en liefst gedreven blijven werken. De creatie van talentpools en een solidariteitsfonds lijken ons uit te werken ideeën.

Die wendbaarheid is essentieel. Samen met de inmiddels afgeklopte visie over telewerk en deconnectie, werken we zo samen aan een flexibelere arbeidsorganisatie.

Deconnectie

Ingevolge de arbeidsdeal (wetgeving) kwam ook een evenwichtige CAO Deconnectie (2023) tot stand. Een ‘mindshift’ voor velen, en dus nog een lange weg te gaan. Waar elementaire regels over het kunnen deconnecteren niet worden nageleefd, voorziet de CAO dat het sociaal overleg een rol te spelen heeft. 

Telewerk

Ook de CAO Telewerk en digitale connectiviteit (2021) vraagt van ons om dezelfde redenen een structurele opvolging. Ook hier zien we hier en daar langs werkgeverskant een drang naar ‘naar het oude‘. Cijfers tonen nochtans aan dat medewerkers zelf daar anders over denken; hun work-life balans is er dank zij het hybride werken namelijk sterk op vooruit gegaan.

4-dagenweek en wisselend weekregime

De door de Arbeidsdeal- wetgeving (2022) ingevoerde mogelijkheid van een wisselend weekregime, moet asap in het arbeidsreglement verankerd worden (in een cyclus van twee opeenvolgende weken de ene week meer dan de normale wekelijkse arbeidsduur werken en de week erna minder).

De uitwerking van de 4-dagenweek (zelfde wetgeving) vraagt meer voorbereiding; we volgen dit op.

Beiden geven medewerkers weer meer vrijheid en flexibiliteit.

Groepsverzekering ATP

We willen een einde aan de starre onrechtvaardige begunstigings-regeling groepsverzekering (bij overlijden) en de onmogelijkheid om je pensioenreserve als borgstelling te gebruiken voor een hypothecaire lening.

Werkomgeving

Werkdruk

De tevredenheidsmonitor geeft weerom aan dat werkdruk een opvallend pijnpunt blijft; die druk stijgt al jaren. Met een pijnlijke regelmaat vallen zowel ATP, AP als OP medewerkers, jong en oud, voor lange tijd uit. ACLVB KU Leuven blijft aandringen op de juiste maatregelen ter preventie én daaraan gekoppeld een betere begeleiding en bescherming bij werkhervatting.

Ook juiste verloningen en compensaties bij overuren of bij prestaties op zondagen (dus ook voor academisch personeel!) zijn nu een pijnpunt.  Een eerlijke verloning én respect voor werknemersrechten zijn geen overdreven eisen, maar horen evidenties te zijn.

Grensoverschrijdend gedrag

We pleitten voor een extern meldpunt omdat wanneer binnenshuis als onveilig wordt gepercipieerd, de klacht/melding toch moet kunnen gebeuren en niet mag sluimeren. Dat is en was voor ons essentieel. Het in december 2023 goedgekeurde Decreet Grensoverschrijdend gedrag in het Hoger onderwijs voorziet thans eindelijk in de oprichting van een dergelijk extern meldpunt, in de schoot van het Vlaams Mensenrechteninstituut. (Het meldpunt is momenteel operationeel maar wel nog in opstartmodus en voorziet centrale registratie en actieve opvolging van meldingen bij elke hoger-onderwijsinstelling). We volgen de werking ervan uiteraard verder op.

We werken als sluitstuk momenteel samen met de werkgever aan een ‘gedragscode’. Wij zien dat als een te handhaven (!) duidelijk en gestructureerd elementair overzicht rond ‘integriteit’ van wat KU Leuven verwacht van eenieder in onze professionele omgeving. Essentieel in een academische omgeving waar ook internationaliteit deel van uitmaakt.

Transparantie: informatie

We vragen van het beleid goede informatiedoorstroming (gedocumenteerde webpagina’s, correcte evenwichtige CAO’s, adequate en klantvriendelijke dienstverlening,…). Zelf nemen we die verantwoordelijkheid ook; reden waarom we u via onze nieuwsbrieven telkens uitgebreid en genuanceerd informeren; daar heeft u recht op.

Vertegenwoordiging AP/OP/ATP

Het bewustzijn groeit bij AP, OP en ATP dat het wettelijk georganiseerde sociaal overleg bijkomende garanties biedt op een sterke en juiste aanpak, naast hun vertegenwoordiging op de Academische raad, wanneer het gaat om hun arbeids-en sociaalrechtelijke situatie.

Vanuit het AP komen signalen over te weinig inspraak van departementen bij de aanstelling van ZAP, gebrek aan transparantie over de parameters ter beoordeling van de Tenure track, en bij bepaalde verkiezingen, het negeren van aangebrachte input, en beslissingen die dan eigenlijk al ‘en petit comité’ werden genomen…Dergelijke gevoelens zijn nefast.

Een dringende noodzaak dus om meer effectieve betrokkenheid én zin tot deelname aan het beleid te creëren en het onnodige gevoel van achterkamerpolitiek te vermijden.

Administratieve vereenvoudiging

De administratieve overlast, niet in het minst rond onderwijs, neemt steeds toe. Meer student-responsabiliserende maatregelen nastreven (bv. doorlichting van het examenreglement) kan hierin helpen, maar zeker ook een optimalisatie van de vergadercultuur.

De toenemende onderwijsbelasting (meer studenten en vakken bij dalende RE’s) enerzijds en de verminderde return op projecten (meer overhead) anderzijds, verhogen de druk op medewerkers. Als sociale partners zoeken we mee naar oplossingen.

Financieringsmodel

Het financieringsmodel van het hoger onderwijs (gesloten financieringssysteem) staat onder druk. De ratrace van steeds harder werken, meer publiceren, meer doctoraten begeleiden, in de hoop middelen van een andere instelling af te snoepen, moet stoppen.

Werkgever en werknemers móeten daarvoor samenwerken in de relevante overlegorganen (VLIR, Vlaams overlegcomité hoger onderwijs, regeringscommissariaat, Ondernemingsraden, enz.).

Een grondige interne doorlichting van ons intern financieringssysteem (o.a. minder afhankelijkheid van vermelde parameters) is een onontbeerlijke eerste stap.

Onze kandidaten

Peter Maertens
Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen

Lees meer

Toon Boon (Antoon)
Juridische Dienst

Lees meer

Reinhilde Hermans
Juridische Dienst

Lees meer

Tom Van der Donck
Departement Materiaalkunde

Lees meer

Cindy Moons
OP-Docent Onderzoeksgroep Economie (ECON), Campus Brussel

Lees meer

Ilse Roelandt
Campusdiensten, Campussen Gent en Aalst

Lees meer

Gerda Celis
Campusservice Zone Heverlee

Lees meer

Kirsten Verhaegen
Departement Natuurkunde en Sterrenkunde

Lees meer

Jean-Pierre Locquet
Gewoon hoogleraar Departement Natuurkunde en Sterrenkunde

Lees meer

Laura Drechsler (Laura Carola)
Tenure track docent Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen

Lees meer

Kris Neyens
Faculteit Ingenieurswetenschappen

Lees meer

Geert Verbeke
Gewoon hoogleraar Leuvens Biostatistiek en Statistische Bioinformatica Centrum

Lees meer

Filip Hendrickx
Centrale Werkplaats Metaal

Lees meer

Filip Laermans
Departement Microbiële en Moleculaire Systemen

Lees meer

Myriam Swartenbroeckx
Departement Maatschappelijke Gezondheidszorg en Eerstelijnszorg

Lees meer

Patrick Boon
Magazijn en Transport

Lees meer

Marc Stroobants
Centrale Werkplaats Sleuteldienst

Lees meer

Chris Depuydt
Campusdiensten, Campus Groep T Leuven

Lees meer

Martine Raets
Departement Oncologie

Lees meer

Jan Dierick
Diensten Faculteit Letteren, Campussen Antwerpen en Brussel

Lees meer

Katty Delecluyse
Campusdiensten, Campus Groep T Leuven

Lees meer

Mieke Decaluwe
Kinderdagverblijven

Lees meer

Jeroen Dejonckere
Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen

Lees meer

Carla Rios Luci
Trellis Onderzoeksgroep, Departement Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde

Lees meer

Ingrid Franken
Campusbibliotheek Humane Wetenschappen

Lees meer

Mark De Reu
Beveiliging

Lees meer

Carine Paulus
Faculteit Sociale Wetenschappen

Lees meer

Carlo Everaerts
Departement Chemische Ingenieurstechnieken

Lees meer

Stephan Solinas
Werkplaats Audiovisuele Technieken

Lees meer

Emiel Marien
HVAC Heverlee Zuid

Lees meer

Glenda Morgado
Residentiebeheer - Schoonmaak

Lees meer

Ronny Patijn
Magazijn en Transport

Lees meer

Gretl Van Ourti
Onderzoeksgroep Japanse Studies,  Instituut voor Levende Talen (ILT)

Lees meer

Joris Van Dyck
Departement Materiaalkunde

Lees meer

Danny Wautraets
Centrale Werkplaats 

Lees meer

Geert Servranckx
Campusservice Zone Leuven Oost

Lees meer

Theo Everaerts
Centrale Werkplaats

Lees meer

Myriam Verheyden
Residentiebeheer - Schoonmaak

Lees meer

Danielle Doens
Faculteit Wetenschappen

Lees meer

Veerle Timmermans
Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen

Lees meer

Patrick Maes
Residentiebeheer - Techniek en Logistiek

Lees meer

Bert Claesen (Bernadette)
Residentiebeheer - Wonen en Welzijn

Lees meer

Karin Dahlem
Facilitaire Diensten Lokalenreservering

Lees meer

Geert Hiel
Centrale Dispatch

Lees meer

Dirk Ryckaert
Secretariaat Facilitaire Diensten

Lees meer

Fanny Leysen
Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen

Lees meer

Nico De Smet
IT Portfolio Onderwijs en Studenten Brugge

Lees meer

Onze realisaties

ACLVB KU LEUVEN is na de sociale verkiezingen van 2016 en 2020 een dominante rol gaan spelen in het sociale overleg aan KU Leuven.

Verbetering van koopkracht voor de KU Leuven-medewerkers en een moderne arbeidsorganisatie met maximale individuele regelruimte bij de werkorganisatie, zijn altijd onze speerpunten geweest bij het onderhandelen en afsluiten van akkoorden.

Samen met de andere sociale partners (= werkgever/werknemers) werden met deze voor ons belangrijke klemtonen, de hierna volgende resultaten bereikt.

 (Noot vooraf: CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Het betreft een akkoord gesloten tussen de werkgever (KU Leuven) en minstens één vakbond (bijvoorbeeld het ACLVB KU Leuven) en bindt de werkgever en alle werknemers.)

 

Merk op dat naast deze oplijsting hieronder ook succesvol vertegenwoordigingswerk geleverd werd in de domeinen van:

  • grensoverschrijdend gedrag (zoals tussenkomst bij regering mbt een extern meld- en opvolgpunt; zoals tussenkomst bij werkgever voor aanpassing van het oorspronkelijk ontwerp van tuchtreglement; zoals lancering van bilateraal overleg met preventieadviseur en werkgeversvertegenwoordigers);
  • ondersteuning individuele collega’s (bij (dreigend) ontslag, evaluaties en conflicten).

 

In omgekeerde chronologische volgorde:

07/2023: CAO’s landingsbanen vanaf 55 j mét RVA tussenkomst (landingsbaan vanaf 50j zonder RVA tussenkomst) voor de periode 01/07/2023 tot 30/06/2025

04/2023: CAO Deconnectie (verplichting Arbeidsdeal)

  • Modaliteiten ter vrijwaring van het recht (niet de plicht) op volledige deconnectie (en dus het individuele recht om buiten de werkuren niet bereikbaar te zijn, geen werkgerelateerde telefoons of berichten te ontvangen en te beantwoorden, en geen ontvangen mails te behandelen) o.a. via teamafspraken, met een cruciale rol voor de leidinggevende;
  • Monitoring door het Comité Personeelszaken (paritaire samenstelling werknemers/werkgever) dat een bindend advies kan geven.

01/2023: geboorteverlof voortaan 20 dagen (binnen de 4 maand vanaf de bevalling op te nemen; ZAP en IK als loon doorbetaald, anderen 3 dagen loon en 17 dagen mutualiteit).

12/2022: CAO’s landingsbanen vanaf 55 j mét RVA tussenkomst (landingsbaan vanaf 50j zonder RVA tussenkomst) voor de periode 2021-2022 en voor de periode 01/01/2023 tot 30/06/2023

11/2022: verlenging (enkel voor 2023) opnamemogelijkheid bijkomend en recuperatieverlof tot eind april.

03/2022: CAO  Minimumlonen ATP en nieuwe ziekte- en invaliditeitsverzekering:

  • Vanaf 1/04/2022- minimumloon voor elke ATP’er van 2.393 €, te indexeren; thans 2.590 € (incl. standplaatstoelage);
  • Vanaf 1/01/2023- voor elke ATP’er: bijpassing tot het volledige nettoloon tijdens eerste jaar ziekte;  na het eerste jaar ziekte extra bijpassing bovenop tussenkomst mutualiteit tot gemiddeld tussen de 60 (samenwonenden) en 80 % van het brutoloon

Een premieregeling ter ondersteuning van een bepaalde groep samenwonenden.

12/2021: CAO Verplaatsingen van en naar het werk:

  • Invoering van de fietsvergoeding (21 cent/km, 11 cent voor de E-2WD gebruiker);
  • Voortaan volledige terugbetaling openbaar vervoer

09/2021: CAO Telewerk en digitale connectiviteit:

  • Invoering van het recht op minstens 50 % telewerk (“gemiddeld ten minste de helft van de tijd on campus”, aldus de CAO)
  • Invoering van een connectievergoeding van 20 euro per maand voor iedereen
  • Invoering van een structurele telewerkvergoeding van 15 euro per maand

01/2021: verhoging van de eindejaarspremie

  • ATP graad 2 van 70% naar 80% (van het brutoloon van november)
  • ATP graad 3-5 van 65% naar 73% (idem)
  • Assistent, Praktijk-assistent en ATP graad 6-9 en 14 van 59% naar 67% (idem)
  • ZAP, Doctor-assistent en ATP graad 10-16 (met uitzondering van graad 14) van 53% naar 59%

10/2020: uitbreiding van de ecocheques van 204 euro per jaar naar 240 euro per jaar (eerste uitbetaling per 11/2020)

10/2018: uitbreiding van de ecocheques van 108 euro naar 204 euro per jaar (eerste uitbetaling per 11/2019)

04/2018: (na intensieve onderhandelingen) gemoderniseerd arbeidsreglement in voege met onder meer:

  • de juridische verankering van het recht op telewerk
  • de juridische erkenning van het feit dat we eindelijk een paritair comité hebben (voorheen beweerde KU Leuven dat we tot geen enkel paritair comité behoorden);
  • de verankering van de maatregelen en procedures van bescherming tegen psychosociale risico’s (stress, geweld, pesten, seksuele intimidatie,..);
  • de arbeidsduurvermindering (compensatie voor de 40-uren week) werd voortaan op 12 dagen gebracht (in plaats van voorheen 11,5 dagen);
  • de mogelijkheid om minder dan een volledig uur middagpauze te nemen;
  • een beperkt gemoderniseerde versie van het kort verzuim (geldig ook voor feitelijk samenwonenden i.p.v. enkel wettelijke samenwonenden én het kort verzuim in geval van de omschreven overmachtssituaties, kan voortaan in 8 halve i.p.v. 4 hele dagen) werd ingevoerd.

03/2018: CAO ATP Integratiekader. Deze resulteerde o.a. in het onmiddellijk doorvoeren van alle nog openstaande dossiers van benoeming/bevordering

12/2017: (na de alarmbelnota ACLVB KU Leuven van 01/2017): einde van het heersende verbod op telewerk in heel wat faculteiten en entiteiten (Academische Raad 19.12.2017)

01/2017: CAO Comité Personeelszaken (CPZ). De werkgever erkent dat alle personeelsleden (ongeacht hun statuut) het recht hebben zich bij hem te laten vertegenwoordigen of bijstaan door een vakbond. De verwijzing in deze CAO naar de “nationale CAO 5” houdt naar ons oordeel in dat vakbondsleden die deel uitmaken van het Comité Personeelszaken, niet alleen kunnen optreden in geval van collectieve geschillen, maar dat zij ook elk personeelslid (ongeacht het statuut) bij eender welk individueel conflict (waarover het personeelslid klaagt) kunnen bijstaan.

12/2016: einde van het wijdverspreide  (illegale) gebruik van opeenvolging van contracten van bepaalde duur voor het ATP (Academische Raad 20.12.2016).

Kieslijsten

Waarom en hoe stemmen?

De wet voorziet dat grote bedrijven sociaal verkiezingen moeten organiseren. Het maakt overleg op een structurele manier mogelijk tussen werkgever en werknemers.

Dat sociaal overleg brengt zonder twijfel een betere werkomgeving met zich mee voor de werknemers. Maar ook de werkgever krijgt meer zicht op wat leeft onder de werknemers en kan er meteen op inspelen. Aanpassingen om de arbeidsvoorwaarden of -situatie of veiligheid op de werkplek te verbeteren, leiden tot grotere motivatie, efficiëntie en productiviteit binnen de organisatie.

Het sociaal overleg aan KU Leuven heeft het laatste decennium een ongekende dynamiek gekend mede dank zij de opkomst en de bloei van de volledig politiek onafhankelijke vakbond, het ACLVB KU Leuven team. Nooit eerder werden zoveel akkoorden gesloten tot verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor alle personeelscategorieën, ook het academisch personeel: fietsvergoeding, bureauvergoeding, 100 % terugbetaling openbaar vervoer, verankering telewerk, verankering deconnectiemaatregelen, minimumloon (ATP), nieuwe meer uitgebreide ziekte- en invaliditeitsverzekering (ATP), enz.. (zie realisaties). Nooit eerder was de participatiegraad aan de sociale verkiezingen zo groot.

De legitimiteit van deze vertegenwoordiging in het sociaal overleg wordt benadrukt door uw deelname aan deze verkiezingen. We hopen dat ook het academisch personeel nog meer overtuigd geraakt dat de werkelijke (en wettelijke) vertegenwoordiging zich afspeelt in het sociaal overleg.