Nieuwsflash 10 (29 april 2021)

1. Rectorverkiezingen. Voor wie stemmen? Kandidaten rectoren: keer de tanker tijdig om!

KU Leuven is een grote, volgens alle rangschikkingen oerdegelijke tanker. Maar de tocht op zee bevat vele ijsbergen en deze mastodont is niet altijd snel wendbaar. Voor de nabije toekomst worden drie aandachtspunten in de verf gezet waar het ACLVB KU Leuven team reeds een tiental jaren, vaak samen met de andere vakverenigingen en de verkozen vertegenwoordigers in diverse gremia, vruchteloos bijzondere aandacht voor vraagt. Kandidaten rector: keer de tanker tijdig om!

Koopkrachtverhoging voor ieder personeelslid

De redenen waarom collega's gepassioneerd voor KU Leuven kiezen, hebben vaak niet met de verloning te maken maar met de inhoud van de job en persoonlijke leefomstandigheden (nabijheid van werk, flexibele combinatie met gezin, hospitalisatieverzekering, enz.). Maar dit betekent niet dat men niet correct moet verloond worden of erger nog, er armer op moet worden. De weddeschalen dateren van 1990 en worden gemiddeld slechts om de 13 maanden geïndexeerd. Medewerkers willen marktconform betaald worden, minstens op een vergelijkbare manier met de andere instellingen van het hoger onderwijs.

Onze beleidsvoerders verwijzen vaak naar het keurslijf van de weddeschalen: onwrikbaar vastgelegd door de regering en dus niet voor onderhandeling vatbaar.

ACLVB KU Leuven pleit voor moedige keuzes, waar andere universiteiten en zelfs het UZ Leuven wél in slagen.

  • Maaltijdcheques! De fiscaal interessantste (zowel voor universiteit als voor personeelslid) én de meest democratische (lagere lonen worden er proportioneel beter van) koopkrachtmaatregel is het toekennen van maaltijdcheques. Je kan de maaltijdcheques trouwens zo goed als overal spenderen waar voedsel verkocht wordt. Het is ook een maatregel die iedereen ten goede komt (de fietsvergoeding, is er enkel voor de fietser, de telewerkvergoeding is er enkel voor wie kan/mag telewerken, de coronavergoeding is enkel voor wie thuis moet werken). Omwille van de pandemie is het sociaal ondersteunen van de middagmaaltijd trouwens voor een grote groep personeelsleden nog problematischer geworden. Er is nu helemaal geen mogelijkheid meer om een volwaardige maaltijd te nuttigen aan een sociale prijs in de onmiddellijke omgeving van de campus. Dit was/is trouwens een probleem voor veel personeelsleden die niet altijd in de omgeving van onze centrale campussen werkzaam zijn.
  • Fietsvergoeding! KU Leuven is de enige Vlaamse universiteit die GEEN fietsvergoeding toekent aan zijn personeel. ACLVB KU Leuven vraagt al jaren aandacht voor het mobiliteitsvraagstuk in de vorm van flexibele ondersteuning van eenieders verkeersmodus. De uitbouw van een dergelijk systeem (met een fietsvergoeding bovenop het bestaande 2WD-systeem) mag wel mensen leiden naar duurzame verkeersmiddelen, maar mag de keuze niet in de weg staan voor flexibele interactie tussen openbaar vervoer en fiets, waarbij de keuze voor de meest aangepaste eigen fiets (speed pedelec, racefiets, bakfiets, driewieler,…) afhankelijk van de specifieke behoeften van een personeelslid, vooropstaat. Dat is een zorg die we reeds een tiental jaar aan het beleid voorleggen, en leidde tot een gezamenlijke mobiliteitsvisie-nota van de sociale partners. In de mate de eigen keuze voldoende gegarandeerd blijft, hebben we alle begrip voor het daarnaast bestaande 2WD-project met de achterliggende ondersteuning van Velo (als initiatief in de sociale economie).
  • Coronavergoeding. Verplicht thuiswerken tijdens deze corona-periode heeft medewerkers zonder enige twijfel op kosten gejaagd (verwarming, internet, het "installeren"), waar KU Leuven, voor wie de kosten eigenlijk gemaakt werden, als werkgever moet in tussenkomen. De moedige beslissing tot "internetvergoeding" voor het voorbije jaar vanwege sommige faculteiten en entiteiten moet doorgetrokken worden naar de hele universitaire gemeenschap. Een ongelijke behandeling is onaanvaardbaar. Een forfaitaire coronavergoeding zou zich trouwens niet mogen beperken tot de telewerkers onder ons; wie verplicht werd/wordt op de werkvloer aanwezig te zijn, nam/neemt risico’s en werkt(e) in vaak moeilijke omstandigheden.
  • Hybride werken. Telewerkvergoeding. COVID19 heeft de werkgever eindelijk doen inzien (wat de vakbonden al jàren vragen) dat telewerken werkt en dat het wantrouwen van diensthoofden misplaatst is. Medewerkers hebben de continuïteit van onze instelling op die manier schitterend gegarandeerd! Waar tot nu KU Leuven (onterecht) bij structureel telewerk een onkostenvergoeding weigerde, moet er voor een toekomst van hybride werken gekozen worden voor een voldoende ruime telewerkvergoeding. Er is geen weg meer terug.
  • Specifiek voor ATP: afschaffing van de laagste loonschalen. Het ACLVB KU Leuven team pleit al jaren voor de afschaffing van de laagste loonschalen omdat ze flirten met de armoedegrens. De “fight for 14” (namelijk het vergoeden van een minimumloon met 14 euro bruto) steunen we daarom uiteraard 100 %.  KU Leuven blijkbaar ook, nu beide rectorskandidaten die belofte onderschrijven. Belofte maakt schuld? MAAR, dit brengt meteen ook de verantwoordelijkheid met zich mee om de loopbaanontwikkeling en marktconforme verloning voor iedereen te bekijken. ACLVB KU Leuven team blijft pleiten voor aangepaste maatregelen: carrièreladders die springen met 2 treden tegelijk, seniorgraden in elke klasse, korte periodes van ingroei, seniorgraad als automatisme (op grond van loyaliteit ipv excellentie).

Hoge werkdruk

Zelfs zonder COVID19 toonden zowat alle bevragingen en onderzoeken al jaren aan dat de werkdruk op de universiteiten enorm gestegen is, voor alle statuten. Ja, de uitdaging, zelfstandigheid en vrijheid om de eigen tijd in te delen zijn vaak de voordelen van werken aan KU Leuven.

Belangrijke oorzaak voor de almaar oplopende werkdruk ook is de spagaat waarin universiteiten zitten. Het aantal studenten bleef groeien terwijl de betoelaging per student daalt. De (onderwijs)last voor medewerkers groeit hierdoor, en gaat drukken op tijd voor wetenschappelijk onderzoek. Adequate tussenkomst bij de bevoegde ministers is noodzakelijk.

Maar KU Leuven kan zelf ook iets doen om de druk te verlichten: inzetten op deregulering en zo de administratieve lasten voor iedere geleding verminderen; maatregelen van deconnectie top down invoeren; soepeler omgaan met interne mobiliteit waar nodig; onduidelijkheden over taakverdeling wegnemen; automatische toegang tot onderzoeksfinanciering zonder administratieve rompslomp en zonder tijdrovende competitie; publicatiedruk in het kader van bevorderingen verder verminderen, enz.

Waardering

Recent onderzoek van eigen bodem (ism arbeidsmotivatie-expert KU Leuven) wijst uit dat sinds de pandemie meer werknemers bedenkingen hebben bij de manier waarop hun leidinggevende functioneert. Vooral wanneer die zelden of nooit positieve feedback geeft. 15% van de managers geeft toe zelden of nooit een schouderklopje te geven aan een medewerker. Eén op de vijf erkent verscheidene keren per week kritiek te geven. "Waardering boost werknemers, maar één op de drie krijgt het zelden of nooit." Zie https://tempo-team.prezly.com/waardering-boost-werknemers-maar-een-op-de-drie-krijgt-het-zelden-of-nooit   

Voor wie stemmen?

Voor de kandidaat waarvan u denkt dat die het meest tegemoetkomt aan deze diverse verzuchtingen die al veel te lange tijd als donkere wolken boven onze tewerkstelling hangen...

2. CAO-onderhandelingen: nog geen definitieve doorbraak.

Een Collectieve ArbeidsOvereenkomst is een akkoord werkgever-werknemers over de arbeidsvoorwaarden. De KU Leuven CAO ATP van 2011 werd in 2018 door de werkgever gedeeltelijk opgezegd, waardoor onderhandelingen opgestart werden. Drie jaar later is er nog geen witte rook, waar ongetwijfeld COVID 19, de sociale verkiezingen en de rectorsverkiezingen voor de nodige vertraging zorgden.

Een aantal aspecten die thans een afspraak tussen partijen vereisen (zie hierboven punt 1), gaan breder dan enkel het ATP-statuut. Het ACLVB KU Leuven team dringt aan sommige afspraken (bv. fietsvergoeding, telewerkvergoeding, deconnectie, werkdrukplannen,..) in een CAO te verankeren, ook van toepassing voor het academisch personeel. Het zou een gepaste gelegenheid zijn om al te vrijblijvende charters in een juridisch steviger kader te verankeren of om bestaande reglementen te moderniseren.

Er zijn ook onderhandelingen op het niveau van de Vlaamse Regering (in het Vlaams Onderhandelingscomité) opgestart met de VLIR, de VLOHRA en de vakbonden om te komen tot “CAO VI Hoger Onderwijs.” De eerste agendapunten van de onderhandelingen eind april 2021 betreffen de invoering/verankering (op kosten van de Vlaamse Regering)  van … een fietsvergoeding en een internetvergoeding. Ook daar liggen er misschien mogelijkheden.. To be continued!

3. Waar kan je met je ecocheques heen? Op vakantie?!

Velen onder u werden verrast door de "reclame" die uitging van "Monizze". Het bleek echter om een boodschap te gaan vanwege het uitgiftebedrijf MONIZZE voor ecocheques (uw extralegaal voordeel waarover in een vorige nieuwsbrief uitvoerig gecommuniceerd werd m.b.t. de toekenning ervan en de hoegrootheid).

Ter herinnering. Met de ecocheques kun je alleen welbepaalde ecologische producten en diensten aankopen. In veel gevallen kun je er ook de plaatsing, de herstelling en het onderhoud van die producten mee betalen. Alle goederen en diensten staan opgesomd in een officiële lijst van ecologische producten en diensten, samengesteld door de Nationale Arbeidsraad.

Je moet die ecologische producten of diensten kopen bij een handelaar die de ecocheques aanvaardt. Handelaars die er voor kiezen ecocheques te aanvaarden, moeten zich aansluiten bij 1 van de 3 uitgiftebedrijven: Edenred, Sodexo en Monizze. Deze laatste is het bedrijf waarmee KU Leuven werkt.

Een ecocheque is maximaal 2 jaar geldig. Je kan de geldigheidsduur van een ecocheque niet verlengen ! Niet opgebruikt = geld verloren. Een ecocheque kan niet in geld worden omgeruild.

De lijsten van aangesloten handelaars kunnen geraadpleegd worden op de website van de uitgiftemaatschappijen: www.edenred.be, www.monizze.be of www.eco-pass.be.

Goede (groene) vakantiebestemmingen waarvoor je de ecocheques kan gebruiken vind je terug via https://www.green-key.be/partners!

4. Tussenkomst voor materiële schade bij een arbeidsongeval.

KU Leuven heeft een wettelijk verplichte arbeidsongevallenverzekering die een vergoeding voorziet voor lichamelijke gevolgen van een arbeidsongeval. Die verzekering voorziet geen vergoeding voor de materiële schade als gevolg van een arbeidsongeval.

Er zijn echter een paar uitzonderingen waar wél een vergoeding voor materiële schade mogelijk is, nl. bij schade “aan een hulpmiddel dat een orgaan of lichaamsdeel vervangt of de functie ervan ondersteunt en dat men draagt vóór het arbeidsongeval en/of nodig heeft als gevolg van een arbeidsongeval”. Het gaat concreet om een prothese (bv. bril, gebit, knieprothese…) en/of een orthopedisch toestel (bv. orthopedische schoenen, krukken, traplift…).

Er moet altijd voldaan worden aan de voorwaarden van een arbeidsongeval, het moet gaan om een plotselinge gebeurtenis met een uitwendige oorzaak, er moet een oorzakelijk verband zijn tussen het ongeval en de schade én het ongeval moet plaatsvinden tijdens en door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst of op het normale traject van/naar het werk. Een lichamelijk letsel is niet noodzakelijk.

Een bril moet bv. het karakter hebben van een prothese die de werknemer draagt op het moment van het ongeval en de bril moet medische waarde hebben (een gewone zonnebril komt niet in aanmerking). Het slachtoffer moet de beschadigde bril en glazen beschikbaar stellen voor expertise en de oorspronkelijke aankoopfactuur en de aankoopfactuur van de nieuwe bril bezorgen. De oude en nieuwe bril dienen gelijkaardig te zijn en indien herstelling van het montuur mogelijk is, wordt de herstelkost vergoed. Brilglazen worden integraal vergoed.

Alle informatie over de arbeidsongevallenverzekering en procedures is beschikbaar op Arbeidsongevallenverzekering – Verzekeringsdienst: associatienet (kuleuven.be) https://admin.kuleuven.be/personeel/intranet/verlof-afwezigheden/ziekte-ongeval/arbeidsongeschiktheid-ziekte.html#section-1  

Meent u dat uw aangifte arbeidsongeval onterecht werd geweigerd? Laat ons dat zeker weten. Het Comité Preventie en Bescherming op het Werk, waarin wij vertegenwoordigd zijn, is in ieder geval het juiste forum op deze problematiek op te volgen.

5. Terugbetaling remgelden ziekenhuizen UZ Leuven of AZ Groeninge Kortrijk

Wist u al dat u bij consultaties in UZ Leuven of AZ Groeninge Kortrijk het personeelstarief ambulante facturen kan aanvragen? Dit tarief is geldig voor uzelf als (gepensioneerd) personeelslid van KU Leuven en uw inwonende gezinsleden (partner en kinderen ten laste). Het is enkel van toepassing op de remgelden (het persoonlijk door de patiënt te betalen aandeel) voor raadplegingen en voor prestaties kinesitherapie. Het is niet van toepassing op remgelden voor ambulante technische verstrekkingen, prestaties klinische biologie, radiologie, het honorarium voor toezicht bij een opname, een aantal forfaitaire honoraria en supplementen voor een privéraadpleging.

Weet dat de eerste aanvragen (nadien loopt alles via verrekening op je factuur) éénmaal per kwartaal verwerkt worden. Het kan dus even duren vooraleer je de eerste terugbetaling ontvangt.

De procedure is beschikbaar op Personeelstarief ambulante facturen in UZ Leuven of AZ Groeninge Kortrijk – Verzekeringsdienst: intranet https://admin.kuleuven.be/sab/vz/intranet/personeelstarief-ambulante-facturen

6. Kandidaten gezocht voor VGM-overleg Brussel, Antwerpen, Geel, De Naeyer Sint-Katelijne-Waver en Diepenbeek.

Op de campussen Brussel, Antwerpen, Geel, De Naeyer Sint-Katelijne-Waver en Diepenbeek wordt telkens een werkgroep opgericht met als doel om de opvolging van lokale VGM-issues (Veiligheid, Gezondheid en Milieu zie https://admin.kuleuven.be/sab/vgm/kuleuven/thema-index ) te bevorderen. Dit omvat ook het thema welzijn.

De werkgroepen behandelen campus-gerelateerde VGM-issues (3 tot 5 x per jaar vergadering). De werkgroepen hebben een informeel karakter en hebben als doel de vlotte opvolging van lokale VGM-issues te bevorderen. Zij komen niet in de plaats van het CPBW Leuven-Brussel-Antwerpen-Limburg. Het verslag van de werkgroepen wordt ter beschikking gesteld van de leden van het CPBW. De leden van elke werkgroep geven hieraan autonoom invulling.

Collega’s die behoren tot die campussen en interesse hebben om dat lokaal VGM-overleg te vervoegen onder de vlag van de liberale vakbond kunnen contact opnemen met onze fractievoorzitter Peter.Maertens@kuleuven.be

Met collegiale groeten

Peter Maertens, fractievoorzitter ACLVB KU Leuven namens het hele team (in alfabetische volgorde):

Boon Toon (Antoon)

Boon Patrick

Callemein Timothy

Celis Gerda

Creemers Rudi

Dahlem Karin

Dejonckere Jeroen

Delecluyse Katty

Depuydt Chris

De Reu Mark

De Weerdt Barbara

D'Hont Donny

Doens Danielle

Dormaels Johan

Everaerts Theo

Franken Ingrid

Gabriels Martine

Geysegeoms Ronny

Hendrickx Filip

Hermans Reinhilde

Hiel Geert

Laermans Filip

Leysen Fanny

Maertens Peter

Maes Patrick

Meert Bavo

Morgado Glenda

Morgado Purificacion

Neyens Kris

Paulus Carine

Raets Martine

Roelandt Ilse

Solinas Stephan

Stroobants Marc

Swartenbroeckx Myrjam

Van der Donck Tom

Van Dyck Joris

Van Haele Gerrit

Van Looy Guy

Van Ourti Gretl

Verhaegen Kirsten

Verheyden Myriam

Verlinden Marianne

Wautraets Danny