Beste leden van het ACLVB KU Leuven,
Beste collega's,
U kreeg eerder al de nieuwsbrief toegestuurd met CORONA NIEUWS op 18 maart l.l.
Vandaag krijgt u een vervolg daarop. Met name een samenvatting van de afspraken die er met de werkgever gebeurden n.a.v. het samenzitten van de vakbonden, uw ACLVB KU Leuven uiteraard op kop, met de bestuurders van de KU Leuven op vandaag 27 maart 2020.
Wij vragen u deze mededelingen over te maken aan de collega's van KU Leuven, van wie u het relevant vindt dat zij deze informatie ook toegestuurd krijgen.
INHOUDSTAFEL
1.. Geen tijdelijke werkloosheid tot 1 mei a.s.
2.. Uitgangspunten bij tijdelijke werkloosheid (ten vroegste vanaf 1 mei a.s.): geen loonverlies !
3.. Help, ik val op tijdelijke werkloosheid. In case of emergency.. What to do ?
4.. Vakantieregelingen
6.. Noot. Het integratiekader.
1.. Geen tijdelijke werkloosheid tot 1 mei 2020 a.s.
NIEMAND aan KU Leuven, zonder uitzondering, wordt op tijdelijke werkloosheid gezet tot 1 mei a.s. Vanaf dan is het WEL mogelijk, in functie van de maatregelen die door de overheid opgelegd worden.
2.. Uitgangspunten bij tijdelijke werkloosheid (ten vroegste vanaf 1 mei a.s.): geen loonverlies !
- Het gaat om een zeer uitzonderlijke en tijdelijke situatie die van nabij wordt opgevolgd door vakbonden, personeelsdienst en beheer van KU Leuven.
- De financieringsbron op individueel niveau is geen criterium.
- Er wordt steeds op maat gewerkt; d.w.z. geen personeelsgroepen of diensten die in hun geheel automatisch op tijdelijke werkloosheid worden gezet.
- Het diensthoofd kan hierover geen autonome beslissing nemen; er dient positief advies te zijn van HR en goedkeuring van het bestuur op het hoogste niveau. Het ACLVB KU Leuven team wordt ingelicht over de lijst van werknemers die tijdelijk werkloos worden.
- Eerst moeten alle andere alternatieven benut worden:
- telewerk, inclusief bijvoorbeeld online-opleidingen, lees- en schrijfwerk;
- alternatieve opdrachten (bv. iets wat al jaren blijven liggen is, nieuw onderzoeksprojecten uitwerken, enz..);
- onderzoek van matching met noden van andere diensten (het kan zijn dat nagegaan wordt of je elders kunt ingezet worden);
- flexibele beurt-, uur-, vakantie- en verlofregelingen
-> Tijdelijke werkloosheid is de allerlaatste optie !
MAAR, en dit is een ongelooflijk belangrijke: JE VERLIEST (OMZEGGENS) GEEN NETTOLOON. Inderdaad, KU Leuven is bereid gevonden om bovenop jouw uitkering voor tijdelijke werkloosheid een bijpassing te doen, zodat je het volledige nettoloon zal blijven ontvangen !
(Het nettoloon is het 86,93 % van het brutoloon. 13,07 % gaat naar de bedrijfsvoorheffing. Wat je krijgt aan werkloosheidsvergoeding wordt dus aangevuld tot 86,93 % van jouw brutoloon.
De hogere lonen moeten opletten. Zij zullen, doordat er te weinig belastingen voorafbetaald worden in werkelijkheid in totaal MEER netto ontvangen dan normaal. Het belastingsjaar daarop wordt dan de rekening gepresenteerd. Ze kunnen dus maar beter een deel van wat ze ontvangen aan de kant leggen.)
OPGELET !
Er is een gelijkschakeling van tijdelijke werkloosheid met "werken":
- voor het vakantiegeld : gelijkgesteld via Ministerieel Besluit van 20.03.2020
- voor het recuperatieverlof.
Je verliest dus geen vakantiegeld of recuperatieverlof.
Er is GEEN gelijkschakeling van tijdelijke werkloosheid met "werken":
- voor de eindejaarstoelage (afhankelijk van Vlaamse overheid, hier heeft het ACLVB gevraagd dat KU Leuven, eventueel met hulp van de vakbonden, bij de minister zou aandringen dat er wél een compensatie komt voor dit "loonverlies");
- voor de groepsverzekering (niet gelijkgesteld volgens het nieuwe reglement groepsverzekering waaromtrent ACLVB vorig jaar weigerde mee in te stemmen; het ACLVB heeft aangedrongen - gelet op de overmachtssituatie - dat men toch een compensatie zou voorzien).
3.. Help, ik val op tijdelijke werkloosheid. In case of emergency.. What to do ?
Voor alle werkgevers werd een uitzonderlijke procedure uitgewerkt, de zgn. coronaprocedure:
- daarin wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen werkloos op grond van overmacht en werkloos om economische redenen;
- een dossier indienen bij de RVA niet meer nodig;
- er zijn geen toelaatbaarheidsvoorwaarden meer.
Dat maakt voor de werknemer gemakkelijk om zonder al te veel rompslomp onmiddellijk de werkloosheidsvergoeding te verkrijgen.
De werknemer heeft in principe recht op 70% van een geplafonneerd loon (2754,76 euro) met een minimumuitkering van ongeveer 1.165,93 euro netto komt en een maximumuitkering van 1.519,79 euro netto per maand. Opgelet, deze bedragen zijn indicatief.
Daarnaast ontvangt iedere voltijdse tewerkgestelde in deze coronatijd een supplement van de RVA van € 146,38 per maand (26x het dagbedrag van 5,63€).
Zoals hierboven gezegd zal KU Leuven bovenop die bedragen BIJPASSEN TOT U UW NETTOLOON ONTVANGEN HEEFT (zoals gezegd kan het voorkomen dat u meer ontvangt, maar dat wordt dan bij de volgende belastingsaanslag verrekend !).
De werknemer moet een papieren blanco kaart (controlekaart RVA) per maand invullen en doorgeven aan uitbetalingsinstelling. De uitbetalingsinstelling, dat is uw vakbond, bijvoorbeeld het ACLVB, of de van overheidswege ingerichte HULPKAS VOOR WERKLOOSHEIDSUITKERING.
Uiteraard moet men LID zijn van het ACLVB om via het ACLVB de werkloosheidsuitkering te kunnen ontvangen.
Wie van het ACLVB KU Leuven op tijdelijk werkloosheid valt, verwittigt best de fractievoorzitter Peter Maertens via 016.32.87.17 of peter.maertens@kuleuven.be en neemt contact op met het ACLVB Secretariaat te Leuven via 016.22.47.29 of leuven@aclvb.be.
4.. Vakantieregelingen
De wetgeving bepaalt dat vakantie (het hoofdverlof, het bijkomend verlof waarvoor vrije keuze bestaat, maar ook het recuperatieverlof) moet opgenomen worden in onderling akkoord.
- Omwille van de corona-omstandigheden mensen verplichten vakantie op te nemen is NIET TOEGELATEN.
- Ook de intrekking van geplande vakantie kan NIET zomaar geweigerd worden.
- Maar ook vakantie plannen voor de toekomst, zeker in deze corona-tijden, moet in onderling akkoord gebeuren.
Je moet er dus samen met jouw leidinggevende uit geraken.
Wat als dat nu niet lukt ? Personeelsdienst zal proberen te bemiddelen. Verwittig ook steeds de fractievoorzitter van het ACLVB KU Leuven (Peter Maertens), voor zover je natuurlijk lid bent van het ACLVB KU Leuven of één van jouw ACLVB-vakbondsafgevaardigden in de buurt. Het ACLVB KU Leuven zal steeds voor leden tussenkomen en bemiddelen via de personeelsdirecteur.
5.. coronavirus@kuleuven.be
Je kan nog steeds je eigen vragen over corona op het mailadres coronavirus@kuleuven.be kwijt. Een telefonische permanentie wordt niet verzekerd, maar er wordt gegarandeerd dat er een tiental medewerkers permanent de vragen analyseert en beantwoordt. Enkele dagen geleden is de mailbox (vnl. door de VGM-diensten bemand) "ontploft". Er werden op 18 maart reeds meer dan 1.000 vragen gelanceerd én beantwoord.
6.. NOOT. Het integratiekader.
De vastbenoemde personeelsleden van het integratiekader kunnen NIET op tijdelijke werkloosheid gezet worden.
Collegiale groeten,
Peter Maertens, fractievoorzitter ACLVB KU Leuven team.