Een Collectieve ArbeidsOvereenkomst is een akkoord werkgever-werknemers over de arbeidsvoorwaarden. De KU Leuven CAO ATP van 2011 werd in 2018 door de werkgever gedeeltelijk opgezegd, waardoor onderhandelingen opgestart werden. Drie jaar later is er nog geen witte rook, waar ongetwijfeld COVID 19, de sociale verkiezingen en de rectorsverkiezingen voor de nodige vertraging zorgden.
Een aantal aspecten die thans een afspraak tussen partijen vereisen (zie hierboven punt 1), gaan breder dan enkel het ATP-statuut. Het ACLVB KU Leuven team dringt aan sommige afspraken (bv. fietsvergoeding, telewerkvergoeding, deconnectie, werkdrukplannen,..) in een CAO te verankeren, ook van toepassing voor het academisch personeel. Het zou een gepaste gelegenheid zijn om al te vrijblijvende charters in een juridisch steviger kader te verankeren of om bestaande reglementen te moderniseren.
Er zijn ook onderhandelingen op het niveau van de Vlaamse Regering (in het Vlaams Onderhandelingscomité) opgestart met de VLIR, de VLOHRA en de vakbonden om te komen tot “CAO VI Hoger Onderwijs.” De eerste agendapunten van de onderhandelingen eind april 2021 betreffen de invoering/verankering (op kosten van de Vlaamse Regering) van … een fietsvergoeding en een internetvergoeding. Ook daar liggen er misschien mogelijkheden.. To be continued!
