Hoe en waarom stemmen?
De wet voorziet dat grote bedrijven sociaal verkiezingen moeten organiseren. Het maakt overleg op een structurele manier mogelijk tussen werkgever en werknemers.
Dat sociaal overleg brengt zonder twijfel een betere werkomgeving met zich mee voor de werknemers. Maar ook de werkgever krijgt meer zicht op wat leeft onder de werknemers en kan er meteen op inspelen. Aanpassingen om de arbeidsvoorwaarden of -situatie of veiligheid op de werkplek te verbeteren, leiden tot grotere motivatie, efficiëntie en productiviteit binnen de organisatie.
Het sociaal overleg aan KU Leuven heeft het laatste decennium een ongekende dynamiek gekend mede dank zij de opkomst en de bloei van de volledig politiek onafhankelijke vakbond, het ACLVB KU Leuven team. Nooit eerder werden zoveel akkoorden gesloten tot verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor alle personeelscategorieën, ook het academisch personeel: fietsvergoeding, bureauvergoeding, 100 % terugbetaling openbaar vervoer, verankering telewerk, verankering deconnectiemaatregelen, minimumloon (ATP), nieuwe meer uitgebreide ziekte- en invaliditeitsverzekering (ATP), enz.. (zie realisaties). Nooit eerder was de participatiegraad aan de sociale verkiezingen zo groot.
De legitimiteit van deze vertegenwoordiging in het sociaal overleg wordt benadrukt door uw deelname aan deze verkiezingen. We hopen dat ook het academisch personeel nog meer overtuigd geraakt dat de werkelijke (en wettelijke) vertegenwoordiging zich afspeelt in het sociaal overleg.
![](https://primary.jwwb.nl/public/i/d/p/temp-ekylrmedzylsbzygukou/geldigstemmen-high.png?enable-io=true&enable=upscale&crop=554%2C792%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=468&height=669)