Eind 2018 maakten de vakbonden opmerkingen over gebrekkige voorzieningen voor borstvoeding en afkolven over aan de werkgever via het Comité Preventie en Bescherming op het Werk (hierna: CPBW). Hoewel borstvoedingspauzes en geschikte lokalen op het werk een duidelijke, wettelijke verplichting zijn, toch moeten collega’s aan KU Leuven de toiletten invluchten.
Problemen gesignaleerd
Zo werd gesignaleerd dat collega’s zonder een eigen kantoor vóór élk kolfmoment op zoek moeten naar een beschikbaar lokaal. Twee keer per dag hopen op een afwezige collega of op een toevallig leeg lokaal, en duimen dat er niet plots iemand binnenloopt. Soms is de kolfpauze eigenlijk al voorbij tegen het moment dat men zich ergens heeft kunnen installeren.
Zo zijn er locaties die maar bereikbaar zijn door zich te begeven langs andere kantoren, lokalen, leslokalen of sportruimtes. In vele gevallen maakt het afkolven lawaai, wat soms storend is als er vlak naast lessen of relaxatieoefeningen plaatsvinden. Ook is het niet erg aangenaam om nadien terug dezelfde spitsroeden te moeten lopen met 2 flesjes.
De flesjes moeten ook discreet bewaard kunnen worden in een goed onderhouden koelkast, wat niet altijd voorhanden is.
De problemen met geschikte ruimtes aan KU Leuven spelen niet enkel voor personeelsleden, maar ook voor externen en studenten. Bezoekers verwijzen naar de juiste locaties, loopt niet steeds even vlot. Maar vaak moet geantwoord worden dat er niet echt een plaats voorzien is
Akkoord jaaractieplan
De werkgever beweerde op het CPBW geen meldingen hierover doorgekregen te hebben maar ging toch akkoord om dit op te nemen in het verplichte CPBW jaaractieplan 2019, met als eerste stap een volledige inventarisatie van alle sociale voorzieningen zoals borstvoedingsruimtes (naast bv. kleedkamers, EHBO-ruimtes, enz.). Dit maakt de tekorten zichtbaar, en laat toe ze gericht weg te werken.
Geen gevolg => actie !
Een jaar verder is van deze inventarisatie bitter weinig in huis gekomen, laat staan dat de tekorten zijn weggewerkt. Elke werknemer zou op relatief korte afstand van de werkplaats een duidelijk aangegeven aparte locatie moeten kunnen terugvinden.
ACLVB KU Leuven zal dit hernieuwd aankaarten op een eerstvolgende CPBW. Heb je zelf intussen ervaringen hierover die je wil delen ? Stuur gerust een mailtje naar info@aclvbkul.be !