Tijdskrediet zonder motief: it’s now or never ! Deadline 31 maart 2017

Gepubliceerd op 17 maart 2017 om 19:59

Bron: HLN 17 maart “Wil je op wereldreis? Dan moet je eerst ontslag nemen” (Caroline Stevens, verwijzende naar een interview uit VACATURE met Annelies Bries van ACERTA)
 
Het was al aangekondigd en toch blijft het een harde dobber: vanaf 1 april 2017 kunnen we niet langer tijdskrediet opnemen zonder motief. Bye bye loopbaanonderbreking, sabbatical of reis rond de wereld ! Tijdskrediet liet een werknemer toe om zijn loopbaan gedurende een bepaalde periode te onderbreken of minder (1/2e of 1/5e) te gaan werken. In januari 2015 was het recht op uitkeringen van de RVA in het kader van tijdskrediet zonder motief al weggevallen. Een werknemer kon na 1 januari 2015 nog wel altijd tijdskrediet aanvragen maar kreeg geen inkomen meer. Het recht op onderbreking bij de werkgever bleef wel bestaan. In een bedrijf met meer dan 10 werknemers kon de werkgever het tijdskrediet eigenlijk niet weigeren. Vanaf 1 april 2017 verdwijnt tijdskrediet zonder motief helemaal uit het sociale landschap. Wie nog vóór 31 maart 2017 een aanvraag indient of al in tijdskrediet zit, kan nog wel gebruik maken van de huidige regeling.
 
Tijdskrediet met motief blijft wel mogelijk en wordt in sommige gevallen zelfs uitgebreid. Maar wie niet aan de voorwaarden voldoet, zal geen loopbaanonderbreking meer kunnen opnemen.  Meer nog: tijdskrediet met zorgmotief - zie hieronder - wordt uitgebreid tot maximaal 51 maanden. Bij deze vormen van tijdskrediet is er nog wel een tussenkomst van de RVA.
 
Zorg kind < 8 jaar:   51 maanden  
Palliatieve zorg:   51 maanden  
Bijstand zwaar ziek gezins- of familielid:   51 maanden  
Opleiding:   51 maanden  
Zorg voor een zwaar ziek kind:   51 maanden  
Zorg voor een gehandicapt kind < 21 jaar:   51 maanden  
 
Naast het tijdskrediet heeft de werknemer ook nog de mogelijkheid om thematisch verlof op te nemen. Dit is mogelijk voor het verstrekken van palliatieve zorgen, ouderschapsverlof of het verstrekken van medische zorgen aan een ziek gezins- of familielid. Deze vormen van verlof kan de werkgever niet weigeren als de werknemer aan alle voorwaarden voldoet.
 
Bestaat er vanaf 1 april 2017 nog een uitwijkmogelijkheid voor wie er  - zonder specifieke reden - even tussenuit wil op het werk? "Een werknemer kan nog altijd onbetaald verlof vragen, maar de werkgever is niet verplicht dat ook toe te staan. 'Zomaar' wegblijven van het werk zal veel moeilijker worden, tenzij je ontslag neemt."

Lees de uitleg op de KU Leuven-websites: