Vorig jaar barstte in de media het dossier ‘grensoverschrijdend gedrag aan KU Leuven’ los, met een dossier van verregaand pestgedrag door een bekende professor voorop, gevolgd door verkrachtingszaak.
Onze fractievoorzitter werd naar aanleiding daarvan door de lokale televisie ROB geïnterviewd. Het interview (samen met fragmenten uit interviews met de advocaat van slachtoffers en met de rector) geeft zeer goed de pijnpunten weer én de weg naar oplossingen, volgens de inzichten van het ACLVB:
Strafbare en niet-tolereerbare gedragingen moeten veel duidelijker ontraden, voorkomen en gesanctioneerd worden (gedragscode en tucht); klachten moeten ernstig genomen worden (met plaats voor ‘recht op verdediging’ maar minstens ook voor ‘recht op fysieke integriteit’ in brede zin) én effectiever opgevolgd worden (meld -en opvolgpunt): dat is de essentie.
Een aangepaste gedragscode, waarin (zelfs) evidente verwachtingen t.a.v. het ZAP geëxpliciteerd worden, met inbegrip van nultoleranties, zou preventief en ontradend werken.
De hervorming van het tuchtreglement voor het ZAP met een directe toegang voor het formuleren van klachten en meldingen, gekoppeld aan een efficiënt en vlot werkend tuchtapparaat, kan niet uitblijven. De rector die het beleid uitstippelt, kan niet langer tegelijk tuchtoverste zijn; voorlopige maatregelen in het belang van alle betrokken partijen moeten mogelijk gemaakt worden samen met een procedure voor “swift justice”.Recent aan ons gedeelde informatie over deze aankomende hervorming, stemt ons alvast positief. Onze bezorgdheden werden en worden hier ernstig genomen.
Maar ook de organisatie van een extern meld- en opvolgpunt, blijft voor ons onontbeerlijk; nochtans blijven de universiteitsbesturen zich tot op heden hier tegen verzetten. Hoe kan er verwacht worden dat een medewerker in alle vertrouwen een klacht of melding zou doen, in een omgeving die uiteraard op dat ogenblik voor hem als zeer onveilig wordt beschouwd?
Onze fractie heeft dit bij de Vlaamse Regering en bij het Vlaams Parlement schriftelijk bepleit (november 2022) en via gesprekken op de kabinetten van de bevoegde ministers (december 2022). Niet zonder resultaat. De regering heeft op 17 maart 2023 het voorontwerp van decreet over grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs goedgekeurd. Dit voorontwerp van decreet verankert specifiek de centrale registratie en actieve opvolging van meldingen bij elke hoger-onderwijsinstelling en het statuut voor vertrouwenspersoon ten aanzien van studenten.
En toch is er om grondwettelijke redenen niet gekozen voor het decretaal opleggen van een actieve opvolging bij een extern meldpunt. Wij vragen daarom met aandrang dat KU Leuven zelf een écht extern meld -en opvolgpunt zou organiseren met de nodige en evidente garanties van onafhankelijkheid en opvolgingskracht.
De werkgever hanteert momenteel haar eigen eerder uitgezette actielijnen; we volgen dit met de nodige bezorgdheid verder op. Daar mag u op rekenen.