Mobiliteitsvraagstuk. Elektrische fietsen in aantocht

Gepubliceerd op 9 mei 2017 om 21:20

KU Leuven heeft een mobiliteitsstudie laten uitvoeren door een eigen spin-off: Transport & Mobility Leuven. De studie wijst uit dat het gebruik van het openbaar vervoer of een ander alternatief voor de auto eigenlijk al sterk ingebrugerd is aan de KU Leuven. Nadeel hiervan is dat de inspanningen die je moet doen om het resterende deel uit de auto te krijgen, disproportioneel groot zijn.

De KU Leuven zweert bij:

  • OFWEL het gesubsidieerd aanbieden van het woon-werkverkeer indien er gebruik gemaakt wordt van het openbaar vervoer;
  • OFWEL de 2WD-fiets.

Het ACLVB KU Leuven team blijft herhalen dat daardoor slechts een deel van het personeel bediend wordt en een grote hoop aan medewerkers in de kou blijft staan. Een mobiliteitsvergoeding is veel passender: een budget aan elke werknemer (fietsen, openbaar vervoer, wandelen) die de auto laat staan (desnoods gedeeltelijk) en hier aankoopfacturen of facturen voor bepaalde diensten tegenoverstelt. De KU Leuven is overigens de enige universiteit (en onderwijsinstelling) in gans Vlaanderen die het systeem van de fiets- of mobiliteitsvergoeding niet toepast. Als men alle middelen die vandaag uitgetrokken worden voor "mobiliteit" op één hoop zou smijten en aan ELK personeelslid zou toebedelen, dan is er 209 euro per personeelslid beschikbaar !

In de zeer nabije toekomst zal je ook een elektrische 2WD-fiets kunnen aanschaffen. Je moet wel maandelijks 11 euro gebruiksrecht betalen en je moet minstens 50 % tewerkgesteld zijn. Je bent verplicht hem minstens 3 jaar te behouden. De kosten voor het onderhoud en de vervanging van de batterij valt ten laste van de gebruiker. Je mag het gebruik niet combineren met een abonnement op het openbaar vervoer. Je mag het gebruik enkel combineren met een occasioneel gebruik van de parkings.